
همانطور که در بخش قبل توضیح دادیم هنگام حضور بار متغیر در یک مجموعه نیاز به بانک خازنی اتوماتیک یا هوشمند احساس می شود . ساختمان کلی یک سیستم اصلاح ضریب توان هوشمند از اجزا زیر تشکیل شده است:
- خازن اصلاح ضریب توان
- رگولاتور هوشمند
- کنتاکتور خازنی
- تابلو یا استراکچر
- حفاظت های لازم
استفاده از رگولاتور و کنتاکتور ضرورت اجتناب ناپذیر یک سیستم اصلاح ضریب توان اتوماتیک است . اگر چه استفاده از آنها باعث افزایش هزینه های اولیه می گردد اما در صورت طراحی صحیح می توان از بهبود کیفیت توان اطمینان حاصل کرد.
بانک خازنی در چه سطوح ولتاژی مورد استفاده قرار میگیرند؟
سوالی که بارها و بارها پرسیده می شود این است که بانک خازنی بهتر است در چه سطح ولتاژی نصب شود و اساسا استفاده از خازن در سطوح ولتاژی بالا صحیح است؟ واقعیت این است که خازن ها در ولتاژهای ضعیف متوسط و حتی فشار قوی مورد استفاده قرار میگیرند. استفاده از خازن علاوه بر بهبود کیفیت توان می تواند موجب بهبود پروفیل ولتاژی شود . البته با افزایش سطح ولتاژ قطعا هزینه بانک خازنی نیز افزایش می یابد.
با این وجود حتی در سطوح ولتاژ بالا نیز گاها از سیستم اصلاح ضریب توان اتوماتیک استفاده میشود. در حقیقت چنانچه نوسانات بار و تغییرات مصرف بار زیاد باشد حتی در سطح ولتاژ 6KV,11KV,20Kv,33Kv باید از سیستم اصلاح ضریب توان سوییچ شونده استفاده کرد . تنها تفاوت در این حالت تعداد و تعدد پله های بانک می باشد. معمولا در این حالت سعی بر آن است که پله های بزرگ تر و میزان سوییچ پله ها کمتر باشد. در غیر این صورت هزینه ساخت بانک خازنی به قدری بالا خواهدبود که به هیچ وجه توجیه اقتصادی نخواهد داشت. البته به جهت فنی نیز توجیه نداشته و سوییج بالای خازن فشار متوسط پذیرفته نیست.
تاثیر بانک خازنی در شمش تابلو برق
نکته ای که در رابطه با نصب بانک خازنی در تابلو های برق بسیار حائز اهمیت می باشد کاهش مصرف توان موثر با استفاده از خارن است. این مسئله موجب میگردد که برخی با توجه به حضور خازن و کاهش جریان موثر ناشی از آن سایز شمش تابلو را کوچک تر در نظر میگیرند.
به لحاظ تئوری جریان موثر مجموع جریان راکتیو و اکتیو است . از سوی دیگر حضور خازن باعث تامین جریان راکتیو شده و جریان موثر را کاهش می دهد، پس می توان سایز شمش را نیز کاهش داد. اما به لحاظ فنی این کار مورد تایید نیست. چراکه خازن تجهیزی است که ممکن است بنا به علل مختلف و محتمل از مدار خارج شود. در آن صورت مجموعه دچار مشکل خواهد شد. بدین صورت که افزایش جریان راکتیو باعث گرم شدن تابلو ، افزایش تلفات و .. میتواند منجر به آسیب دیدن برخی تجهیزات گردد. به زبان ساده تر می توان گفت اگرچه حضور خازن عضو موثری در کاهش جریان موثر است اما در طراحی حتما باید بدترین شرایط را بررسی و در نظر گرفت
انواع حفاظت در بانک خازنی
در رابطه با حفاظت بانک خازنی مهم ترین مسئله سطح ولتاژی بانک می باشد . بدین صورت که در سطح فشار ضعیف استفاده از فیوز های فشار ضعیف کفایت میکند. این مهم هنگامیکه صحبت در بانک خازن فشار متوسط کمی پیچیده خواهد شد. چراکه عوامل زیادی بر آن تاثیر گذار میشوند که از جمله رایج آن نحوه اتصال بانک خازنی می باشد. به عنوان مثال برای اتصالات از نوع ستاره تکی و یا مثلث حفاظت عدم تعادل رایج و منطقی نیست، حال انکه بهترین نوع حفاظت برای اتصال ستاره دوبل حفاظت عدم تعادل است.
به طور کلی با توجه به پیچیدگی حفاظت در سطح فشار متوسط می توان گفت که میبایست ساختار بانک خازنی متناسب با نوع مصرف و بار مصرف کننده انتخاب بشود.مرحله بعدی انتخاب حفاظت متناسب با سیستم اصلاح ضریب توان و با توجه به نیاز مصرف کننده می باشد
آیا استفاده از خازن موجب کاهش مصرف برق می شود
موردی که بسیار متداول است این مورد است که خازن موجب کاهش مصرف برق می شود. در زبان محاوره می توان گفت این مسئله صحیح است اما در واقع و بر مبنای علمی اینطور نیست. همانطور که میدانیم به صورت کلی توان مصرفی برق بخش توان اکتیو می باشد و توان راکتیو به عنوان یک عنصر همیشه حاضر بین مصرف کننده و شبکه برق در حال رفت و برگشت است. استفاده از خازن موجب تامین این سطح از توان در سمت مصرف کننده شده و در واقع مانع مصرف آن از سمت شبکه می شود. در نتیجه این موضوع مصرف کننده هزینه کمتری که ناشی از مصرف کمتر توان راکتیو می شود پرداخت خواهد کرد. پس به بیان بهتر می توان گفت استفاده از خازن موجب کاهش هزینه برق مصرفی می گردد.
البته در نظر داشته باشید مصرف کنندگان تک فاز هزینه ای بابت توان راکتیو پرداخت نمی کنند ، لذا استفاده از خازن در بخش های سه فاز توجیه اقتصادی دارد.
ما در مجموعه آماج با دارا بودن کادری کاملاً حرفه ای و آزموده مفتخر خواهیم بود چنانچه بتوانیم به عنوان مشاور، تامین کننده و یا هر مورد از خدمات کیفیت توان در کنار شما باشیم.