تاثیر ارتفاع بر بانک خازن MV
در مقدمه بررسی تاثیر ارتفاع بر بانک خازن MV باید اشاره داشت که تجهیزات در صنعت برق در محل های مختلف نصب می شوند. نیاز و محیط نصب یک مصرف کننده تعیین کننده محل نصب تجهیزات و تابلوهای برق می باشد.
به عنوان مثال استخراج مواد مختلف در برخی از مناطق دوردست و ارتفاعات بالا نیازمند احداث معادن در آن ارتفاعات می باشد.
تجهیزات برقی به صورت مرسوم برای عملکرد در شرایط عادی و ارتفاع هم سطح دریا طراحی و ساخته می شوند. بنابراین یکی از موارد مهمی که باید توسط مهندسان برق در مرحله طراحی مورد توجه قرار بگیرد ارتفاع محل نصب تابلوهای برق MV و خصوصاً بانک های خازنی فشار متوسط می باشد.
ارتفاع چگونه بر تجهیزات تاثیر می گذارد
به طور کلی میتوان گفت ارتفاع به صورت مستقیم بر روی عملکرد تجهیزات برقی تأثیری ندارد. از جهت دیگر دما و فشار هوا دو عاملی هستند که وابسته به ارتفاع می باشند. نتیجه اینکه با افزایش ارتفاع از سطح دریا، لایه های هوا رقیق تر شده و فشار هوا و دمای محیط کاهش می یابد. کاهش لایه های هوا و رقیق تر شدن آن موجب افت قدرت عایقی می گردد.
محدوده ایده آل ارتفاع در طراحی بانک خازن MV چیست؟
تا مرز 1000 متر ارتفاع از سطح دریا به عنوان محدوده عادی و نرمال برای طراحی و عملکرد تجهیزات برقی ارائه می شود. برای ارتفاعات بالاتر ضرایب تصحیحی از سوی استاندارد IEEE و IEC معرفی گردیده است. این ضرایب باید در مقادیر BIL (Basic Insulation Level) اعمال شوند.
چرا ارتفاع محل نصب در طراحی بانک خازن اهمیت دارد؟
تاثیر ارتفاع بر بانک خازن MV از دو جهت زیر حائز اهمیت می باشد:
1- خازن: خازن های فشار متوسط غالباً از نوع روغنی بوده که به صورت مرسوم برای عملکرد تا ارتفاع حداکثر 1000 متر بالاتر از سطح دریا ساخته می شود. بنابراین چنانچه برای ارتفاع بالاتر مورد نیاز باشد، باید از قبل به سازنده اطلاع رسانی شود تا تمهیدات لازم در پروسه ساخت مدنظر قرار گیرد. این مهم موجب میگردد تا از عدم تورم بدنه خازن و افزایش فشار داخلی خازن در محل نصب اطمینان حاصل شود.
2-بحث عایقی: این مبحث از سوی استانداردها معرفی شده اند. این ضریب تصحیح که از سوی استانداردها معرفی شده است با Ka نشان داده می شود. هر استاندارد رابطه ای مخصوص به خود را ارائه می کند.
در ادامه به مثال زیر توجه فرمایید:
همانطور که میدانید شبکه رایج فشار متوسط در کشور ما 20 کیلوولت است. در این سطح ولتاژ و در ارتفاع کمتر از 1000 متر میزان پیک ولتاژ impulse برابر 125 کیلوولت و ولتاژ عایقی قابل تحمل فرکانس قدرت 50 کیلوولت می باشد. بنابراین برای یک شبکه 20 کیلوولت رایج در کشور و به منظور نصب در ارتفاع 1500 متری پیک ولتاژ impulse برابر 132.5 کیلوولت و ولتاژ عایقی فرکانس قدرت 53 کیلوولت خواهد بود. در این صورت میتوان گفت شرایط از نظر عایقی مشابه یک بانک خازنی در ارتفاع کمتر از 1000 متر می گردد. همچنین فواصل عایقی، مقره ها، بوشینگ ها و سایر تجهیزات باید براساس قدرت عایقی جدید انتخاب و طراحی گردند.
به طور خلاصه میتوان گفت به ازای هر 100 متر افزایش ارتفاع محل نصب تجهیزات نسبت به 1000 متر، میزان قدرت عایقی یک تجهیز تقریباً 1 درصد کاهش خواهد یافت.
ناگفته نماند که علاوه بر ارتفاع، میزان آلودگی محیط نیز یکی دیگر از موارد اثرگذار بر بحث عایقی می باشد. این مبحث نیز در دسته تهیه بوده و در نظر داریم تا در مقالات آتی به آن پرداخته شود.
اطمینان داشته باشید که کارشناسان مجرب مجموعه آماج ایران تمامی موارد مورد نیاز را در طراحی خود لحاظ خواهند کرد. با ما از کیفیت نهایی بانک های خازنی خود آسوده خاطر باشد.